Grand Canyon

USA är ett stort land, och det finns mycket att uppleva och se, men en av de mäktigaste upplevelserna man kan ha i landet är en expedition i Grand Canyon. Grand Canyon är namnet på det eroderade ökenlandskap som man hittar i Arizona, men det är också namnet på den nationalpark som samma område ingår i. Nationalparken har funnits med på UNESCOS lista över världsarv sedan 1979. Området och parken har fått just namnet Grand Canyon efter den 446 kilometer långa kanjonen som sträcker sig genom öknen, och som bildades genom att Coloradofloden under lång tid eroderat marken och grävt sig ner i berggrunden.1024px-GrandCanyonWinter2008

Förutom att Grand Canyon är en spektakulär plats med vackra vyer och slående natur, är det också en plats som har stor vetenskaplig betydelse. Det beror på att många olika typer av bergarter har exponerats i och med att berggrunden har urholkats, vilket gör att man kan studera dem. Kanjonens översta lager, som består av kalksten, är det yngsta, och trots det är det hela 250 miljoner år gammalt. I samtliga lager kan man hitta fossiler, som kan ge arkeologer en uppfattning om hur arter har utvecklats genom historien.

Det finns många olika sätt att besöka Grand Canyon. Ett sätt att vara nära naturen, samtidigt som man hinner ta sig runt och se så mycket som möjligt, är att åka cykel. Vid besökscentret i Grand Canyon kan man enkelt hyra cyklar för sin expedition, och det finns även kartor med utmärkta cykelleder. Vill man inte ge sig ut på egen hand finns också guidade cykelturer att åka med i, då man även kan få lite mer information och kunskap om det man ser. Har man längre tid på sig går det också bra att vandra dessa leder.

Du som har mer begränsat med tid kan kombinera vandring med de bussar som går i skytteltrafik runt kanjonen, och stannar på utsiktsplatserna runt området. Ett annat tidseffektivt och mycket slående sätt att se på utsikten över kanjonen, om man har tillräckligt stor resebudget, är att flyga helikopter över området. Skulle du fastna för Grand Canyon och Arizona under ditt besök, och känna att du vill flytta dit permanent, kan Crown Relocations hjälpa dig med alla praktiska detaljer kring att flytta till USA.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *