Apostille i samband med resor

Att resa är många förunnat, men när det handlar om att visa upp äktheten i svenska dokument utomlands är expedition gällande apostille A och O. Expeditionen handlar om att en jurist eller advokat intygar att en signatur på ett dokument är äkta. Personen som utför apostille kallas även för Notarius publicus och har fått sitt uppdrag av Länsstyrelsen. Förfalskade dokument kan därmed inte få den auktoriserade stämpeln som kallas apostille; i samtliga länder som har skrivit under Haagkonventionen (1961) kan stämpeln expedieras. Den internationella konventionen gällande detta förfarande syftar till att alla länder som slutit avtal ska få ett förenklat förfarande när det handlar om att styrka handlingar som är tänkta att användas i juridiskt syfte. Apostille kallas även för Haag Apostille.

Resor gör vi alla och i många olika syften. Men, kanske ska du ut på en affärsresa och behöver bevisa att dina dokument är äkta för att få till en riktigt bra förhandling? Alternativt kanske du behöver styrka din identitet? Oavsett syftet med din resa kan det vara klokt att få sina dokument bevisade som äkta.

Dokument som krävs för apostillering

Om du är i behov av att bevisa att dina dokument är äkta i ett eller flera av länderna som skrivit under Haagkonventionen krävs det att du visar dokumentet som ska apostilleras och en kopia av ditt pass ID-sida.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *