Angkor Wat

Angkor Wat är huvudtemplet i ruinstaden Angkor, norra Kambodja. Templet är världens största religiösa monument och hela Angkor täcker ett område av 162 hektar. Platsen är Kambodjas mest populära sevärdhet och ett av hela Sydostasiens viktigaste världsarv. Under Angkors glansdagar, från 1100-talet till mitten av 1600-talet, hade staden en befolkning på över en miljon och var huvudstad i det Khmerska riket. Idag finns de tre största templen bevarade i gott skick, samtidigt som du kan se hundratals mindre strödda runt om i djungelområdet. Bostäderna, palatsen och de officiella byggnaderna var byggda av trä vilken gör att de tyvärr inte finns kvar idag. Angkor Wat är dock en imponerande konstruktion och det tusenåriga området väl värt ett besök.

Man Photographing Ancient Temple

Angkor Wats som resmål

Angkor Wat lockar varje år över två miljoner utländska turister till Kambodja samtidigt som platsen också besöks av Kambodjas egna befolkning. Det tar tid att besöka det stora området och många väljer att hyra en chaufför eller cykla runt. Att se allt av historiskt värde skulle kräva en mindre flyttfirma och veckor av utforskande, men det är väl värt besöka Angkor åtminstone i ett par dagar om du är i Kambodja. I början av 90-talet öppnade landet upp för turism och Angkor blev ett UNESCO världsarv 1992. Fram till 2006 ansågs platsen vara i fara för förfall men turismen har inte påverkat Angkor synligt. Pengarna som kommer in via biljettförsäljning har sponsrat mycket restaureringsarbete och idag hanterar Angkor Wat massorna av besökare. Angkor är idag välbevarat på grund av olika orsaker. Staden föll i glömska mot slutet av 1500-talet men var aldrig helt övergiven. Människor bodde kvar och använde platsen under hundratals år efter att Angkor förlorat sin betydelse. Staden är också omgiven av djungel som har skyddat byggnaderna mot hårda väderomslag och slitage.

Historiska Angkor Wat

Det är svårt att föreställa sig Angkor under sin storhetstid. Med en miljon myllrande människor, kungar, drottningar, munkar och arbetare som alla var dedikerade buddhister måste platsen ha varit en speciell syn. När Angkor Wat byggdes, tidigt 1100-tal, var templet dedikerat till den hinduiska guden Vishnu vilket var mycket ovanligt för tiden och en högst personlig preferens från Kung Suryavarman. Knappt hundra år senare bytte man religion i området och Khmerernas rike blev buddhistiskt istället. Även efter rikets fall levde många munkar kvar i Angkor och såg till att templet inte förföll. Den första västerländska besökaren var en portugisisk munk som anlände under mitten av 1500-talet. Hans intryck av platsen var omöjlig att beskriva med penna och papper, så storslaget syntes Angkor vara. Den franska äventyraren Henri Mouhout skrev om Angkor Wat i sina reseskildringar och gjorde platsen känd för avlägsna européer. Enligt honom var Angkor Wat mer spektakulärt än något som överlevt från antikens Grekland eller Romarriket.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *