Bagan

Bagan är en ruinstad som ligger i Mandalay-regionen i Burma. Här hittar man fler än 2 000 buddhistiska tempelruiner, vilket gör Bagan till en utflykt värd besväret och en plats där man kan tillbringa åtskilliga timmar. Ett av de mest kända templena är Ananda-templet, som byggdes år 1105, medan det största templet är Dhammayangyi-templet, som byggdes mellan 1167 och 1170.

Staden som vi ser ruinerna av idag hade sin storhetstid mellan 1000-talet och 1200-talet, och det var under denna period som de flesta av byggnaderna uppfördes. De äldsta byggnaderna kan dock dateras så långt tillbaka som till 800-talet. Även om 2 000 tempel kan låta tillräckligt imponerande, är det bara en liten del av staden som är bevarad idag; under Bagans storhetstid fanns över 10 000 tempel, pagodor och kloster i staden. Bagan var huvudstaden i det kungarike som då hette Pagan, och som var det första att förena hela det område som idag utgör det moderna Burma.bagan_burma

Det finns flera sätt att ta sig till Bagan. Ett av de vanligaste är att man flyger till Nyang U Airport. Därifrån tar det ungefär 20 minuter med taxi att ta sig till Bagan. Det finns också kommunikationer via tåg, buss och båt till Bagan. Bagan-regionens ekonomi baseras till stor del på turism, men trots det är infrastrukturen för turister ganska begränsad jämfört med många andra platser i världen. Det beror på att många länder valde att bojkotta Burma då landet leddes av en militär regering. Det finns dock ett fåtal hotell med internationell standard i staden, liksom ett flertal gästhus som ägs och drivs av familjer.

För den ultimata upplevelsen av Bagan ska man inte bara vandra omkring bland ruinerna på marknivå, utan också ta sig upp i luften. Det anordnas färder med luftballong över staden regelbundet, och ett av de bästa sätten att se Bagan är i luftballong vid solnedgången, då byggnaderna badar i gyllene solljus.

Om du drömmer om en resa till Bagan, och vill boka hela din resa på ett smidigt sätt på ett och samma ställe, från flyg till boende och andra transporter, ska du gå in på Expedia – skräddarsy ditt egna äventyr där, så kommer du att få den bästa upplevelsen av Bagan och Burma.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *