Svalbard

Svalbard är en arktisk ögrupp belägen långt norrut i Barents hav. Länge låg Svalbard relativt isolerat från omvärlden, dels på grund av sitt karga klimat och dels på grund av att det inte verkade finnas mycket av intresse att hitta där. Detta betyder inte att Svalbard saknar historia. Öarna omnämns redan 1190 i en isländsk bok, och är sannolikt samma plats som vi idag avser med Svalbard. Namnet Svalbard kommer från fornnordiskan och betyder ”kall kant”. Man trodde att man hade nått en av världens kanter när man nådde Svalbard, så långt bort verkade det vara.

Svalbard var länge omstritt

När öarna först började nyttjas av ivriga kolonisatörer var området bestritt. Det var många olika länder som ansåg att man hade rätt till Svalbard och vattnen omkring. Främst var det gruvdrift och mängden kol som intresserade omkringliggande länder, men jakt och fiske har också länge varit en viktig näringsgren. Idag har turismen blivit en stor inkomstkälla för Svalbard som ligger under norskt styre. En norsk äventyrsarrangör vill locka svenskar till öarna med paketresor och billiga flyg. Även om Svalbard inte är medlem i Schengen så är det enkelt för svenskar att åka dit. En ökad turism kan ha både för- och nackdelar för ett land med så känslig natur.

Flora och fauna

Eftersom Svalbard ligger så långt norrut har de ett spännande utbud av växter och djur som vi sällan ser längre söderut. Det kan vara svårt för vanliga växter att överleva där, så därför finns det en liten mängd arter, men som är för platsen unika. Svalbard saknar skogar och höga träd men har gott om alger, mossor och lavar. När det gäller djur så är det på Svalbard man hittar vilda isbjörnar, sälar av olika slag och de mer sällsynta valrossarna och valarna. Tyvärr har jakt på dessa djur kraftigt minskat deras bestånd under 1900-talet. Det finns dock ett anmärkningsvärt fågelliv som lockar ornitologer från hela världen till öarna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *