Besöka Auschwitz

De flesta känner igen namnet Auschwitz och vet att det är namnet på ett av de mest kända koncentrationslägren som tyskarna använde under andra världskriget. Under tiden som det var ett koncentrationsläger mellan år 1940 till 1945 fördes cirka 1,3 miljoner människor till lägret, varav 1,1 miljoner dog. Lägret användes som arbetsläger för framförallt judar men även polacker och krigsfångar från sovjet. 1941 provade man för första gången att mörda människor med Zyklon B-gas i speciella gaskammare i Auschwitz. Detta var början på ett massmord som skulle innebära att miljontals människor miste livet. Auschwitz ligger i Polen inte långt ifrån Warszawa och det är idag omgjort till ett museum som går att besöka. På museet kan man gå runt och försöka förstå det ofattbara. De arbetar även mycket med utbildning där de sprider information och kunskap för att något som detta aldrig ska kunna inträffa igen. På museet finns även en butik som säljer böcker, filmer och poesi som handlar om Auschwitz.

Musikaliskt underbarn ger en röst åt det förflutna

Jacob Mühlrad föddes år 1991 och har trots sina unga år redan lyckats imponera på omvärlden med sina musikaliska mästerverk. Han började med musik som 14 åring och trots att han hade svårigheter med att lära sig läsa och skriva noter på grund av sin dyslexi upptäcktes han tidigt som en talang. Han började ta privatlektioner hos den berömda Staffan Scheja, som bland annat är professor i piano vid Kungliga Musikhögskolan. När Jacob var liten såg han siffror som var intatuerade på sin morfars arm. När han frågade sin morfar om dem fick han till svar att det var hans telefonnummer, men sanningen var att de var spår efter hans tid på Auschwitz. Som barnbarn till en överlevare från andra världskriget fick Jacob ett stipendium på 300 000 kr från Micael Bindefelds stipendium till minnet av Förintelsen. Detta stipendium ledde till att han skrev ett hyllat verk om överlevarna från Auschwitz. Verket handlar om hans morfars upplevelser från den mörka tiden. Tyvärr dog Jacobs morfar när han var 10 år, så han hann aldrig själv ställa de frågor som han ville. Men med hjälp av tidigare intervjuer och vittnesmål har Jakob fått svar på sina frågor.

När en begravning ska planeras

Det kommer en tid för oss alla när det är dags att säga farväl till nära och kära som lämnat detta jordeliv. För många kan det vara jobbigt nog som det är att hantera sorgen som uppstår när en älskad familjemedlem eller vän går bort. Att dessutom behöva tänka på alla praktiska saker som en begravning innebär kan ibland vara för mycket. Under turbulenta tider som dessa är det viktigt att man omger sig med människor som kan stötta och hjälpa till så gott det går. Det är därför avgörande att välja begravningsbyrå med stor omsorg, så att man får professionell hjälp med att anordna en fin och minnesvärd begravning. läs mer på begravningsbyråtips.se för att få tips och råd på vad man ska tänka på vid en begravning. Här kan man läsa om allt som man vanligtvis behöver planera och bestämma inför en begravning. Här kan man även läsa hur man väljer en begravningsbyrå som passar just dig samt vilken klädsel som gäller.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *