Expeditioner och resor i naturen

Naturen gör dig frisk och stark

Att spendera tid ute i naturen är bra för det psykiska välmåendet. Det finns flera studier som pekar på att personer som spenderar mycket tid i natur och lever ett friluftsliv, är friskare både fysiskt och psykiskt. Att vara i naturen är för många ett sätt att komma närmare sina känslor och tankar. Det är en lugn miljö där du kan koppla bort all stress från vardagen. Du slipper brummande trafik i din ständiga närhet. Du behöver inte vara uppkopplad på sociala medier och finnas tillgänglig för alla som vill dig något. Istället är det du och naturen, långt bort från den stressiga storstaden.

Det är lugnet som gör att många lockas av att genomföra större expeditioner och resor ut i naturen. Exempelvis har vandring blivit en allt populärare aktivitet under senare år, och något som rekommenderas av läkare och psykologer för att motverka stress och bota psykisk ohälsa. De finns de som till och med menar att läkare och psykologer borde kunna skriva remisser på tid i naturen åt sina patienter.

Förberedelser inför större äventyr

Att ta en tur ut till naturen över dagen är mysigt och räcker för de flesta. Att spendera ett par dagar i naturen och naturens lugn kan dock vara helt fantastiskt. Kruxet är att en sådan lite större expedition och resa ut i naturen kräver vissa förberedelser. Det är mycket att tänka på kring matlagning, hygien, komfort och säkerhet.

Om du ska ut en längre tid för att exempelvis vandra behöver du även fundera på lämliga områden för detta. Du behöver ett relativt stort område om du vill ha äventyr och ska vandra i flera dagar. Det finns dock flera intressanta platser för vandring både i Sverige och utomlands. Om du är nybörjare och ska genomföra din första större vandring med övernattning bör du prioritera något vandringsstråk i Sverige till att börja med. Ett ställe som kan rekommenderas är Garphyttan och dess nationalpark i Örebro län, som är en perfekt plats för vandring för nybörjare. Det är ett fint område som faktiskt är en av landets absolut äldsta nationalparker, och det finns en hel del att utforska och upptäcka.

En annan plats i Sverige som kan vara lockande är nationalparken vid Stenshuvud några mil norr om Simrishamn. Här kan du vandra upp på storslagna höjder och njuta av fantastiska vyer över Österlen, kusten och Östersjön. En varm sommarkväll kan det vara perfekt att övernatta högst uppe på Stenshuvuds högsta kulle. Om du övernattar där med din partner är det som upplagt för sagolik romantik till ljudet av vågorna och vindens bris. När du vill ta dina nya vandringsskills till nästa nivå finns flera magiska vandringsstråk utomlands, exempelvis Norge och Italien är populära destinationer för vandring.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *