Machu Picchu

Sägenomspunna Machu Picchu ligger på en bergstopp i Aguas Calientes direkta närhet. Machu Picchu är belägen 80 kilometer nordväst om staden Cusco, inkarikets huvudstad. Machu Picchu besökaren kan ta buss från Aguas Caliente, längs med meandrande vägar som klättar upp till entrén till den gamla inkastaden. De med anlag för höjdrädsla bör tänka sig för både en och två gånger innan val av sittplats i bussen. Att titta ut genom fönstret på den sida som vetter från bergväggen är inte att rekommendera.

Intiwatana Stone at Machu Picchu

 

Unescos Världsarv
Machu Picchu är en av Perus största sevärdheter. Den magiska platsen upptogs på Unescos världsarvslista 1983. Namnet kommer från quechuas benämning Machu Pikchu som betyder den gamla bergstoppen. I ordet Picchu ska bokstaven ”k” höras då det uttalas. Annars betyder ordet något helt annat – av det mer oanständiga slaget.

 

Inkan Pachacuti
Enligt ursprungsbefolkningen, bland andra quechuas och Qeros, muntliga berättartradition byggdes Machu Picchu av inkan Pachacuti omkring år 1440. Centrum för ceremonier och ritualer och stjärnskådning – inte något slags lantställe för inkan och hovet. Det sistnämnda är en konstruktion av den segrande spanska makten av idag. Staden var bebodd fram till den spanska erövringen, ledd av conquistadoren Francisco Pizarro år 1532. Spanjorerna kom dock aldrig till Machu Picchu och hade inte heller någon vetskap om stadens existens.

Machu Picchu är belägen 2,430 meter över havet, byggd på en 500 meter hög bergsrygg med stupande sidor åt nästan alla håll. Ganska svårtillgängligt vid tiden för spanjorernas erövring.

 

Terrasserat jordbruk
I motsats till vad som brukar anföras, var de boende i Machu Picchu till stor del självförsörjande. De odlade sina grödor främst ”maize” i terrasser. De var så genialiskt utformade att de kunde leverera tre skördar per år. Vilket antropologen Juan Nuñez Del Prado har mycket att förtälja om. Likaså fick de kött från alpackor och lamadjur.Machu Picchu 1

 

I tät vegetation
I samband med conquistadorernas intåg i Peru, övergavs Machu Picchu. Staden kom därmed att slukas av naturen. Kraftigt kamouflerad av vegetation fram till dess att den återupptäcktes efter det att en skogsbrand utbrutit i juli 1911. En historiker från Yale University, Hiram Bingham, brukar tillskrivas att det var han som återupptäckte Machu Picchu.

 

Att resa till Machu Picchu
Ta sig till Machu Picchu gör man med tåg från Cusco. Man kan också åka buss eller bil från Cusco till den äldsta ursprungliga inkastaden och fortfarande levande staden – Ollantaytambo. Den ligger omkring två och en halv timmes färd med tåg från Machu Picchu.

Mer äventyrliga turister fotvandrar längs med Inkaleden. Tillstånd fordras och särskild guide ska medfölja. För den som har gott om ekonomiska resurser är det möjligt att hyra helikopter i Cusco och flyga till Machu Picchu.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *