Alperna

Det finns många sätt att uppleva Alperna. Ett av de vanligaste är kanske att man åker till någon av de skidanläggningar som finns i bergskedjan, för att tillbringa en helg eller en vecka med att utöva någon form av vintersport som utförsåkning eller längdskidåkning. Men Alperna är också ett mycket populärt resmål under sommaren, då man kan ägna sig åt aktiviteter som vandring, cykling, skärmflygning, bergsklättring, simning, segling och surfning. De sistnämnda aktiviteterna är möjliga tack vare det stora antalet alpsjöar man kan hitta bland bergen. Dessa aktiviteter, liksom Alpernas vackra miljö och pittoreska bergsbyar, lockar varje år 100 miljoner turister. Om du under din resa till Alperna skulle bli så betagen av en av dessa bergsbyar att du bestämmer dig för att flytta dit, kan det vara skönt att ha hjälp med allt det praktiska kring flytten, särskilt eftersom det ofta innebär mer pappersarbete och byråkrati att flytta utomlands. Om du till exempel vill ha hjälp med flyttstädning i Göteborg, kan du kontakta Prohomeservice.se.1280px-St.Bartholomä

Alperna ligger i Centraleuropa, och bergskedjan sträcker sig över flera länder. Ena änden av bergskedjan hittar man i området kring Nice i Frankrike och Genua i Italien. Den sträcker sig sedan vidare norrut mot Schweiz, och därefter österut mot Wien i Österrike. Förutom dessa länder täcker Alperna också in vissa områden av Monaco, Liechtenstein och Slovenien. Sammanlagt täcker bergskedjan en yta på runt 200 000 kvadratkilometer. Alperna har stått där de gör i mellan 50 och 80 miljoner år. Alpernas högsta topp är Mont Blanc, som ligger på gränsen mellan Frankrike och Italien. Mont Blanc har en höjd på 4 810,45 meter, men det finns flera toppar i Alperna som är över 4 000 meter höga. Dessa ligger i den högsta zonen av bergskedjan, samma som Mont Blanc, vilken är den västra delen.

Alperna är en unik bergskedja på grund av dess dalar. Faktiskt är Alperna den bergskedja i världen som har flest dalar i längriktning och tvärriktning. Det gör att det är lättare att korsa Alperna med bil än andra bergskedjor, något som också gör att alla bergsbyar och alpbyar inte bara är pittoreska och vackra, utan dessutom är relativt lättillgängliga för de som skulle vilja besöka dem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *