Valsafari

Valar är några av de mäktigaste djuren på jorden, och det är därför inte konstigt att det överallt där man har chans att beskåda dessa mystiska och vackra varelser anordnas expeditioner med båt för att ge turister möjlighet att se dem. Ett klassiskt resmål för att åka på valsafari är Island, där man på sommaren utgår från Reykjavik och Husavik längre norrut. I Husavik finns också ett valmuseum, och man har chans att se både vikval och knölval.

Man kan också åka till varmare breddgrader. På Kanarieöarna finns goda chanser att se valar bara genom att åka färja mellan öarna Teneriffa och La Gomera. Vill man säkerställa att man kommer att få se en val kan man också åka på en val- och delfintur från Valle Gran Rey på La Gomera.humpback-whale-431902_640

Bland de bästa chanserna att se en val har man om man åker till vattnen utanför USA och Mexiko. Med utgångspunkt från San Francisco kan man till exempel åka till Farallon Islands, en resa som tar ungefär en timme. Det är dock väl värt det, eftersom området är ett marint reservat, och man mellan december och april kan se tusentals gråvalar som håller på att flytta. På sommaren och hösten har man istället möjlighet att se knölvalar och blåvalar.

Man behöver dock inte åka så långt för en chans att se en val; det räcker att ta sig till vårt grannland Norge. I de norra delarna av landet, från byarna Andenes och Stø, anordnas valskådningsturer mellan den 25 maj och den 15 september. Turerna är framförallt inriktade på kaskelottvalar, men man har också chans att se vikval, knölval, späckhuggare och delfiner.

När man åker på valsafari kommer man oundvikligen att befinna sig på en båt under en längre tid, och när man inte spanar efter valar finns det ofta inte särskilt mycket att göra i sin hytt. Något som kan underhålla en under resans dötimmar, och som också är lätt och smidigt att ta med sig, är sexleksaker (vilket passar bra både om man reser själv eller med en partner). Du hittar ett stort utbud av sexleksaker på Vuxen.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *