Island

Äventyrssugna resenärer kan få sitt lystmäte tillfredsställt genom att åka till Island. Naturen på Island anses vara både vild, otämjd och vacker. Vårt nordiska grannland erbjuder turisterna storslagna naturupplevelser och äventyr.

 

Öriket Island
Island är ett örike som bildats genom vulkanisk aktivitet. Något som ger karaktär åt ön och dess vilda natur. Här finns bland andra vulkanerna Hekla och Vatnajökull. Vatnajökulls utbrott som pågick under tre dygn störde flygtrafiken i Europa. Askmolnet rörde sig över Sverige till Finland och nedfall av aska förekom i Sverige, Åland och Finland.

Vulkanen Hekla har en höjd över havet på 1 491 meter.

 

Islands klimat
I regel är Islands klimat milt eftersom det påverkas av både Golfströmmen och Irmingerströmmen som värmer upp vattnet. Med polarströmmen förs ibland med sig stora massor av is från Grönland. De kan ligga kvar på den norra kusten långt in i sommaren. Även ostkusten berörs av en polarström. I kombination med ebb och flod skapas våldsamma strömvirvlar kan göra en seglats ikring Island extremt farlig. Särskilt i beaktande av eventuell isdrift och fasansfulla stormar.

Vädret kan skifta snabbt. Snabba temperaturförändringar, kraftiga vindar, tjock dimma och stora vågor kan i regel föra med sig mycket problematiska situationer.

Blue Lagoon

 

Att färdas på egen hand
Ett gott tips. Meddela den isländska räddningstjänsten om resplaner. Gäller särskilt de som har för avsikt att vandra eller resa på egen hand. Särskilt i Islands obebyggda trakter. Det kan vara en åtgärd som räddar liv. För det fall man inte hört av sig vid den tidpunkt man kommit överens om, påbörjas eftersökningar. Det går att hyra nödsändare – något som kan visa sig vara en klok idé.

 

Iaktta särskild försiktighet
Även om Island är ett av de nordiska grannländerna står det i en klass för sig. Vildare och mer otämjd än vad turister i regel känner till. Tänk på att det snarare är regel än undantag att det saknas stängsel vid stup, forsar och klippor. Det finns inte heller några varningsskyltar. Anlita guide vid utflykter glaciärer. Vattendrag kan ha extremt starka strömmar och bör korsas med stor försiktighet. Tänk på att vattnet och marken kan vara mycket varm. Island är en vulkanö som har geotermiska områden. Markytan över kokheta källor kan vara tunn och brista. Var förståndig och undvik att gå utanför markerade stigar! Var medveten om att avstånden mellan bebodda områden och bensinstationer ofta är större än vad man tror. Dessa tips kommer från Sveriges ambassad i Reykjavik. Ladda gärna ned UD: s reseapp för ytterligare reseinformation- oavsett destination.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *