Mountainbike i Anderna

Gillar du att anstränga dig i långa uppförsbackar och njuta i full fart nerför, kan du prova på mountainbike i några riktiga berg. Den andinska bergskedjan, som sträcker sig från Colombia i norr till Chile i söder, erbjuder massor av fantastiska cykelupplevelser. Vill du vandra istället, duger den till det också.

Vägarna i Anderna är i dåligt skick, så det kan underlätta ifall du hittar ett uthyrningställe som erbjuder elcykel, då det precis som för bilåkare blivit populärt med laddhybrider när man tar sig fram. Detta underlättar oerhört då det finns milsvida vägnät i bergen i till exempel Peru och Bolivia. Åker du i obanad terräng har du ett oändligt antal turmöjligheter. Tänk på att de inte har samma allemansrätt som i Sverige. Du kan oftast cykla eller vandra ganska obehindrat, men kanske inte tälta var som helst. Det finns oftast något hospedaje i närheten för en billig peng, så det brukar lösa sig. Hör med konsulaten vad som gäller för att bedriva din cykel- eller vandringssemester på ett acceptabelt sätt.

Du får vara i Peru i tre månader utan visum, och behöver du mer tid ordnar du enkelt ett visum på Perus ambassad i Stockholm. Samma tidsgräns gäller för Bolivia, så du kan cykla i de bästa delarna av Anderna i minst ett halvår utan problem. Du kan överväga att köpa en cykel på plats. Det är ganska krångligt och dyrt att frakta din egen fram och tillbaka från Sverige. En bra brukscykel behöver inte bli så blodigt dyr att köpa lokalt.

Inför resan till Anderna, som gränsar till Amazonas, behöver du se över ditt vaccinationsskydd. Det finns flera vaccinationsföretag att vända sig till, eller hör med Vårdguiden vad som gäller för områdena du tänker besöka. Du måste dessutom ha en bra reseförsäkring, kanske även med ett utökat skydd om du tänker bedriva riskabel cykling.

Bra att tänka på är att lära dig en del vardagsspanska och att ha med dig en bra ordbok. På de flesta platser uppe i Anderna är engelska sällsynt, och de som kan språket kanske inte är så bekväma med att använda det. Undvik att dricka vatten som du inte vet är kokat. Tänk på att bära både solkräm och solhatt under den ljusa delen av dagen. I Anderna är solen farlig även under mulna dagar. Är du ovan att vistas på hög höjd är risken stor att du kommer att drabbas av höjdsjuka. Det är oftast inget farligt om ditt blodtryck är ok, men du kan behöva vila dig frisk ett par dagar. Tänk på att hålla koll på dina grejer. Allt är stöldbegärligt i Anderna för en oftast fattig befolkning, och lokalbefolkningen anser ofta att turister har massor av pengar och är lättlurade.

Tänk på att du får uppleva mer av Bolivia och Peru om du vistas i länderna en längre tid och inte bara reser i de turisttäta områdena som har anknytning till inkahistorien. Det finns många vackra, spännande platser i Anderna. Ta del av dessa, fotografera mycket och dela med dig av dina upplevelser när du kommer hem. Den som har gjort en resa har alltid något att berätta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *