Ta med elräkningen i resplanerna

Många drömmer om att resa men i många fall sätter ekonomin, eller åtminstone planeringen, käppar i hjulet. Det kan vara svårt att spara och har man inte mycket pengar över varje månad så krävs en god planering och budget för att få råd med resan man drömmer om. Oavsett om man ska resa på en weekendresa till populära europeiska resmål som Mallorca, Prag eller Berlin, eller om man ska iväg på lyxsemester i Dubai eller naturupplevelser på Island eller Nya Zeeland, så krävs det ofta besparingar i vardagsekonomin.

Spara el under resan

Om man ska i väg på en längre resa på två veckor eller längre, kan det löna sig att planera in semestern under den tidsperiod man vanligen har som dyrast elräkning. Vet man med sig att man brukar spendera mycket pengar på elräkningen på vintern, så kan man passa på att ta långresan då och på så sätt spara in en del pengar på elen under tiden man är borta. Om man gillar naturen och ska ut och vandra på fantastiska vandringsleder i till exempel Norge, Italien eller inrikes, kan man ta med sig en portabel solcellspanel och på så sätt ha tillgång till att ladda mobiltelefonen och annat längs vägen. När man sedan kommer hem från resan går den portabla solcellspanelen givetvis bra att använda även där för att dra ner på elförbrukningen lite extra.

Spara pengar på smart el

Man behöver ofta spara många tusenlappar för att ha råd med drömresan, så varför inte spara in en del av det på smarta elbeslut? Det kan finnas mycket att spara på vad gäller elen, både genom ändringar av förbrukningen och leverantör. Olika elavtal har givetvis olika villkor, men det kan exempelvis vara så att det är billigare vissa tider på dygnet. Därför bör man kolla upp vad som gäller för ens elavtal och anpassa användningen av till exempel diskmaskin och tvättmaskin till de billigare tiderna. Men det gäller även att se över både elavtal och elleverantör då det är en marknad där priserna kan skilja ganska mycket. Det är inte bara plånboken som sparar på smart, förnybar och billig el via https://tibber.com/se/ då även planeten gynnas.

Billigaste flygbiljetten är inte alltid billigaste resan

Man kan givetvis börja planera resan innan man har sparat ihop till den. Reseplaneringen och bortdrömmandet mot drömdestinationen är ju nästan ett av de bästa momenten med att resa. Ska man resa iväg en längre tid, kan det vara klokt att inte stirra sig blind på flygbiljettens kostnad. Detta då både hotell, mat och andra vistelsekostnader gör stor skillnad under en lång resa. Därför kan det faktiskt löna sig att resa längre och lite dyrare, när man väl tagit dessa kostnader i beaktning. Därför bör man söka svar på levnadskostnader i det land eller länder man tänkt vistas i. Ska man däremot på en weekend så är en billig flygresa och hotellvistelse stora plus, även om maten eller shoppingen skulle bli dyrare.

Så elen är en bra besparingskälla för att få råd med drömresan, och kan man både dra ner på förbrukningen, välja rätt elleverantör och planlägga resorna där elen är som dyrast så finns det en del pengar att spara.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *