Vinterresor med norrsken

På vintern vill många gärna åka på semester med sol och bad eftersom vintern är så mörk och kall i Sverige. Men det de flesta inte tänker på är att du under vinterhalvåret kan se ett av världens häftigaste naturfenomen, nämligen norrsken. Ett norrsken uppstår när solvindar kastas mot Jordens magnetfält. De elektroner som finns i solvinden krockar då med atmosfärens kväve- och syrepartiklar och energin överförs till de båda gaserna. Den processen skapar ljussken i olika färger som vi kan se mot en mörk himmel.

Där kan du se norrsken

För att ha bäst chans att se norrsken bör du befinna dig så långt norrut du kan. Norrsken uppstår inte varje vinternatt och ibland varar det inte mer än några minuter. De platser där du har allra bäst chans att se norrsken är norra Sverige, norra Norge, norra Finland, Island, Svalbard, norra Ryssland, Kanada och Alaska. Om du vill se norrsken i Sverige ska du bege dig så långt norrut du kan komma. Många säger att Abisko är den bästa platsen i Sverige att se norrsken på. Men så länge du befinner dig i närheten av eller norr om polcirkel ökar dina chanser avsevärt mycket.

Så vet du när du kan se norrsken

Var norrskenet kommer uppstå går inte att förutspå men det finns appar och hemsidor med data som visar hur stor sannolikheten är på olika platser vid olika tidpunkter. Störst chans att se det är dock i oktober/november och februari/mars/april men det kan ses under hela vinterhalvåret. Det kan dock vara väldigt svårt att förstå sig på all data på egen hand, så om du inte har stora kunskaper om att tolka rymddata är det bästa att använda olika appar som ger dig lättförstådda prognoser. Det finns även en del grupper på Facebook där de som förstår sig på rymddata hjälper till och varnar när norrsken kan vara aktuellt. Där samlas människor från hela landet som då kan hjälpa varandra med var det syns och när.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *